Speeddating tips die écht werken

speeddating tips

Praktische speeddating tips die altijd werken

Als je gaat speeddaten, is het erg belangrijk om helemaal jezelf te blijven, maar je hebt natuurlijk ook maar 7 minuten tijd om een goede eerste indruk na te laten en je gesprekspartner te leren kennen…

Met deze speeddating tips haal je het maximum uit elke 7 minuten!

1 kans om een goede eerste indruk te maken

Van de 7 minuten die je met elke kandidaat zal doorbrengen, zijn de eerste 10 seconden zonder twijfel de belangrijkste.

Het klinkt evident, maar nog al te vaak vergeten speeddaters om zich even voor te stellen en dat is net wat je in die eerste seconden hoort te doen. Met al dat doorschuiven en telkens een nieuw gezicht voor je, is het niet geheel verwonderlijk dat deze fase wel eens vergeten wordt, maar je naam vermelden, is nog steeds de beste openingszin!

Een glimlach mag bij je voorstelling zeker niet ontbreken en heb je er al eens over nagedacht of je recht gaat staan en een hand geven of kies je meteen voor een kus op de wang?

Complimentjes werken alleen als ze gemeend zijn

Een complimentje kan nooit kwaad, als het gemeend is tenminste. Geef zeker geen “gemaakte” complimentjes, want dan val je snel door de mand. Een oprecht en welgemeend compliment daarentegen kan wonderen doen.

Nog een extra tip? Je kan je complimentje best bewaren voor 1 of maximum 2 deelnemers. Andere deelnemers durven na de speeddate hun ervaringen wel eens met elkaar delen en dan valt het snel op als je alle aanwezigen gecomplimenteerd hebt. Je wil toch niet dat ze denken dat je goedbedoelde complimentjes je standaard versiertruc zijn?

Probeer niet alles te weten te komen in 7 minuten

7 minuten zijn snel voorbij. Het is dus best belangrijk dat je je tijd optimaal verdeelt tussen wat je te weten wil komen over je gesprekspartner en wat je zelf wil vertellen.

Het is een natuurlijke reflex om zoveel mogelijk informatie te willen verzamelen op deze korte tijd, maar je hoeft echt geen antwoord op al je vragen te krijgen! De bedoeling is vooral dat je in die 7 minuten bepaalt of je de persoon tegenover je beter zou willen leren kennen of niet. Niet meer en niet minder. En alle vragen waar je geen antwoord op hebt gekregen, kan je nog steeds tijdens de eerste date stellen, nietwaar?

Wissel de gespreksonderwerpen af

Speeddaters vervallen gemakkelijk in het aframmelen van standaard vragen:

 • Is het de eerste keer dat je komt speeddaten?
  Hoe belangrijk is dit antwoord écht voor je? Er zijn misschien wel interessantere ijsbrekers?
 • Hoe oud ben je?
  Moet je dat écht weten? Je weet dat hij/zij binnen de leeftijdscategorie valt, toch?
 • Wat is je beroep en wat zijn je hobby’s?
  Geen slechte vraag, maar wil je op je vrije avond echt weer over je werk praten?

Je mag vragen wat je wil natuurlijk, maar door telkens terug te grijpen naar dezelfde standaard vragen heb je op het einde van de avond waarschijnlijk ook meerdere dezelfde standaard gesprekjes gevoerd en dat is maar saai.

Als je na de antwoorden van je gesprekspartner trouwens ook zelf nog op al deze vragen moet antwoorden, dan zijn de 7 minuten heel snel om zonder dat je een echte kans hebt om boven de andere kandidaten uit te springen.

Daarom is het afwisselen van standaard vragen met creatieve, open vragen een van onze belangrijkste speeddating tips

 • Hoe ziet jouw ideale date eruit (en dan weet je meteen waar je hem/haar mee kan verrassen als er een match zou volgen)
 • Wat zou je doen als je de lotto wint?
 • Als je nu naar eender waar gratis op vakantie kon vertrekken, naar waar trek je dan?

Open vragen zullen de gesprekjes afwisselender maken. Daarmee wordt je hele avond boeiender, maar het helpt je ook om gemakkelijker onderscheid te maken tussen de kandidaten die je ontmoet.

Wedden dat je vooral matches zal hebben met de personen met wie je een vlotte en leuke babbel hebt gehad?

Alles in evenwicht

Vrouwen gebruiken nu eenmaal veel meer woorden dan mannen. Laat je alleen niet vangen om het gesprek te domineren of te ontglippen. De dames kunnen hun antwoorden best kort houden en de heren moeten zien dat ze ook aan het woord komen.

Heeft de dame in kwestie iets meer gepraat in die 7 minuten dan jij? Geen probleem, ze vindt je nu vast een goede luisteraar. Let er alleen wel op dat ze ook iets van jou weet zodat ze je niet te snel vergeet.

Lichaamstaal verklapt meer dan je denkt

Denk aan je houding. Je stuurt veel meer boodschappen met je lichaam dan met woorden! Onze speeddating tips voor lichaamstaal:

 • Neem een open houding aan. Gekruiste armen kan je best vermijden.
 • Maak af en toe oogcontact. Daarmee toon je interesse en betrokkenheid. Trop is teveel natuurlijk, dus vermijd staren en houd je ogen ook op de juiste hoogte (boven de decolleté dus).
 • Onderzoek heeft aangetoond dat eventjes naar de lippen kijken, uitstraalt dat je de persoon tegenover je wel aantrekkelijk vindt.
 • Ga niet helemaal frontaal over elkaar zitten, dat kan bedreigend overkomen. Zet je gerust een klein beetje schuin op je stoel.

Notities en ezelsbruggetjes

Je gaat heel wat singles ontmoeten op een heel korte tijd. Een van de belangrijkste speeddating tips die we je kunnen meegeven, is om zeker goed notities te nemen op het blaadje dat je daarvoor ontvangt. Alleen zo ben je namelijk nadien zeker dat je de juiste namen aankruist via de SmartVibes website!

Het lijkt allemaal gemakkelijk te onthouden, maar als je een Anneleen, Annelies en Annelien of een Bert, Bertel en Bart ontmoet hebt op dezelfde avond, ben je dan echt zeker dat je met de juiste op date vertrekt?

Nog speeddating tips nodig? Vraag ze gerust aan de speeddate moderator van dienst die je tijdens het speeddaten begeleidt of lees nog even verder in onze andere blogartikels, maar als je deze speeddating tips toepast, ben je zeker al op de goede weg!

Succes!

Andere artikels in deze categorie