Liefdesverdriet of ldvd: hoe ga je er mee om?

Een onbeantwoorde liefde of het einde van de relatie laat je afrekenen met een kruidvat van vaak tegenstrijdige gevoelens: moet je nu boos zijn, blij of net heel verdrietig. Het is alsof niets je kan opvrolijken en dat je gewoon op automatische piloot met je leven doorgaat.

Na verloop van tijd heb je de indruk dat je niet meer kunt huilen. Je tranen zijn op. En het begint langzaam aan te dagen dat je relatie voorbij is. De weg van je verstand naar je hart lijkt kilometers ver…. Maar je prent jezelf in dat je verstand de bovenhand moet halen.

Zo help je jezelf sneller over liefdesverdriet heen.

1. Blijf niet binnen zitten.

Het is verleidelijk jezelf op te sluiten omdat je je slecht voelt. Hoewel je waarschijnlijk geen zin hebt om je neus even buiten te steken, zal dit uitstapje toch even je gedachten verzetten. Draai de redenering voor je om: door thuis te blijven zitten, ga je je niet beter voelen… dus je kunt even goed even buiten gaan.

2. Blijf positief denken.

Het is jouw leven. Niemand gaat beslissingen in jouw plaats nemen. Door negatief of dramatisch te doen, schrik je mensen af. Hoe moeilijk het lijkt, de enige weg is positief denken en geloven in je eigen kunnen en mogelijkheden. Verdriet slijt… gelukkig maar.

3. Verzorg je.

Zorg ervoor dat je er goed uitziet. Kies je kleding en make-up met zorg uit en je voelt je direct stukken beter.

4. Pink af en toe een traan weg.

Eens goed uithuilen kan deugd doen, maar probeer niet de hele dag te huilen. Probeer je verdriet op een actieve manier te verwerken.

5. Overlaad anderen niet met je ellende. Praat met mate.

Praten lucht op en moet je doen. En mensen rondom jou zijn bereid je verhaal te aanhoren. Maar vermijd dat je dit 20 keer doet, 24 uur per dag en 7 dagen op 7. Het komt klagerig en zielig over.

6. Compenseer niet door in een andere relatie te stappen.

Vermijd troostrelaties. Het heeft geen zin om halsoverkop een relatie te beginnen terwijl de vorige nog niet verwerkt is. Je vindt echt nog wel iemand.

7. Doe iets wat je al lang wilde.

Gun jezelf iets, doe iets wat je al zo lang hebt uitgesteld. Je bent beslist niet de eerste die na een breuk een verwenweekend neemt of gaat funshoppen in Parijs of Londen. Het werkt psychologisch voor je: “ik ga vooruit met mijn leven, je krijgt me niet klein.”

8. Accepteer het.

Aanvaard dat ldvd een essentieel onderdeel van het einde van een relatie is en dat je deze periode door moet.

Meestal komen mensen er sterker uit: ze kennen zichzelf beter, hebben levenswijsheid opgebouwd en weten waarop ze in de toekomst beter moeten letten als ze opnieuw iemand aan de haak willen slaan.

Ze weten doorgaans beter wat ze wel of niet (meer) willen. Liefdesverdriet helpt je dus als mens groeien.

Andere artikels in deze categorie