Opnieuw leren daten is vooral terug leren genieten

leren daten

Leren daten = leren genieten!

Kom je uit een relatie en ben je pas terug single, maar wel helemaal klaar om terug vlinders in je buik te voelen? Dan moet je vooral nieuwe mensen leren kennen en dus opnieuw gaan daten. De dating scene is echter mogelijks al wat veranderd ten opzichte van de laatste keer dat je single was, dus moet je opnieuw leren daten, leren flirten, maar vooral opnieuw leren genieten. Waag je terug je eerste pasjes op dating gebied, start dan vooral met een positieve ingesteldheid en laat je meevoeren door het moment. Dating is namelijk leuker dan je denkt!

All you need is love, love, love!

Als je opnieuw of voor het eerst begint te daten, stel je wellicht dit Four-Letter-Word als einddoel, maar stel je verwachtingen niet te hoog in. Leren daten betekent in eerste instantie: niet te snel van stapel lopen en de tijd nemen om alle puzzelstukjes mooi in elkaar te laten passen. Je eerste date zal waarschijnlijk niet meteen de ware zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat er je geen leuke periode te wachten staat!

We geven enkele tips om vlot te leren daten, maar vooral om maximaal van je dating avontuur te genieten!

1   Oefen je pitch line!

Kan jij jezelf voorstellen in maximum 5 zinnen? Bereid je voor en omschrijf wie je bent in een korte voorstellingstekst. Doe desnoods even een rondvraag bij je vrienden. Je hoeft niet alles te vertellen, maar je wilt wel dat de ander toch al goed begrijpt wie hij voor zich heeft. Deze pitch line kan je gebruiken tijdens je speeddate of een eerste date, maar het is gewoon ook een erg interessante oefening. Je vrienden vatten jouw persoonlijkheid misschien anders samen dan je zelf zou doen en dat kan interessante inzichten opleveren van hoe andere singles jou percipiëren. Met deze leren daten tip, leer je jezelf nog beter kennen.

2   Kies de juiste locatie voor je date

Om iemand beter te leren kennen, is een eerste afspraakje snel aan de orde maar kies daarvoor best niet ineens voor een 5-gangenmenu. Begin een luchtig en geïnteresseerd gesprek bij een koffie of een glaasje wijn op een neutrale locatie. Als het klikt, dan kan je voor je 2e date een uitgebreidere en intiemere keuze maken. Je kan natuurlijk op voorhand ook al even polsen naar de plekken waar hij of zij graag komt, zo ben je op de hoogte van zijn of haar voorkeuren.

3   Dress to impress

Maar niet té. Meet je geen stilettohakken aan als je niet gewoon bent om ze te dragen, want dan val je snel door de mand. En als je date de meetingplek kiest, vraag dan even wat daar de dresscode is, zo zit je altijd safe. Kies een comfortabele outfit die sterke punten flatteert en waar je je goed in voelt. De juiste outfit geeft je zelfvertrouwen een stevige boost en doet je zelfzekerder overkomen.

4   Présence versus attitude

Tracht je ongedwongen te gedragen en maak genoeg oogcontact, want dat is vaak de eerste stap in het spel van flirten en verleiden. Wees grappig en misschien zelfs een beetje plagerig. Zo test je ineens ook zijn of haar gevoel voor humor. De persoon tegenover je, wil je echt graag leren kennen dus be your natural self!

5   Let’s talk about…

Blijf zelf niet eeuwig aan het woord en hou geen eindeloze monologen over het verleden. Daar zit niemand op te wachten. Stel eerder open vragen zodat je date ook over zichzelf kan vertellen. “Hoe ziet jouw perfecte dag/date eruit?” of “Wat zou je doen als je de lotto zou winnen?”. zorgen vast voor meer afwisselende gespreksstof en wellicht komen jullie zo onrechtstreeks op korte tijd meer over elkaar te weten dan met “ Wat zijn je hobby’s?”.

7   Zo kies je de ideale date

Leren daten betekent ook leren alert zijn. Bekijk hoe je date zich tegenover jou, maar ook tegenover anderen gedraagt. Voel je dat jullie karakters overeen komen en kunnen jullie een goed gesprek voeren? Is de andere eerder een denker of een doener? Welke ambities heeft je date voor de toekomst? Het zijn allemaal elementen die niet allemaal op 1, 2, 3 te doorgronden zijn, maar die je gaandeweg moet ontdekken. Neem hiervoor de tijd en spreek eens op verschillende tijdstippen van de dag af, op ongewone plekken. Stap uit je/jullie comfortzone en laat je verrassen.

8   Message in a bottle

Tegenwoordig verlopen de meeste gesprekken via Facebook of sms. Vaak is het zelfs geen echt gesprek. Waarom maak jij geen gebruik van een ander medium? Een romantische mail of brief bijvoorbeeld? Je kan er veel meer informatie en emotie in kwijt en je date zal ongetwijfeld aangenaam verrast zijn door de moeite die je voor hem/haar neemt. Geschreven woorden zijn trouwens vaak een lang leven beschoren… En je hoeft echt geen Paul Verlaine of Shakespeare te zijn om iets origineel neer te pennen.

9   No strings attached

Voel je de vonken na die eerste babbel? Dan is er misschien iets moois in de maak. Indien niet, dan hoef je je niet verplicht te voelen om meteen een nieuwe afspraak te maken. Denk er nog eens over na en wees eerlijk met jezelf. Ook als je geen verdere toekomstplannen met die ene date hebt, is er niets verloren. Er lopen meer dan genoeg singles rond op deze planeet en dus kom je jouw perfect match misschien gewoon iets later tegen.  Een sms sturen om te bedanken voor de date is altijd aangeraden. Hierin kan je meteen duidelijk maken wat je conclusie is na de date. Wil je een vervolg? Prachtig! Wil je die niet? Laat ook dat ondubbelzinnig weten, maar blijf positief. Met eerlijke communicatie bespaar je jezelf en elkaar onwetendheid en een overload aan dubbelzinnige berichtjes. Die energie kan je beter in het plannen van je volgende date steken.

Is leren daten iets voor jou?

Bovenstaande tips zetten je goed op weg om aan een geslaagd en vooral aangenaam dating avontuur te beginnen. Ben je nog wat onzeker en wil je meer concrete dating tips, dan kan je je ook inschrijven voor een cursus of workshop leren daten of leren flirten. Er zijn heel wat singles organisaties die zulke sessies organiseren.

Oefening baart kunst. De gouden tip is en blijft: buiten komen en proberen! Schrijf je eens in op een speeddate avond, ga naar singles fuiven en maak een online dating profiel aan. Probeer verschillende dating methodes uit en ontdek welke of welke combinatie jou het meest aanspreekt. Als je je goed voelt, zal je succesratio namelijk een stuk hoger liggen en zal je je ongetwijfeld veel meer amuseren.

Andere artikels in deze categorie