Je vindt iemand leuk… En nu?

eerste date in de stad

Op weg naar je eerste date

Hoe kies je een goede datingsite uit? Met welke tips houd je best rekening als je gaat speeddaten en welke zijn de afknappers die je best vermijdt? Er waren meer dan genoeg tips te vinden om je datingavontuur goed te starten en die bleken ook te werken want nu heb voel je een klik

Super is dat, maar wat nu?
Hoe gaat het nu verder en hoe plan je een geslaagde eerste date? Om die vrijblijvende interesse om te zetten in een duurzame relatie, komen deze tips zeker goed van pas.

Tijd voor actie!

Laten we beginnen bij het begin. Je beschikt via een speeddate over de contactgegevens van iemand? Die andere persoon bleek dus net zo geïnteresseerd in jou als jij in hem/haar. Daar ben je ontzettend blij om, en terecht!

Als je nu zin hebt om een vreugdedansje te doen, is dat helemaal ok hoor. Laat je maar eens helemaal gaan!

Wie belt nu wie en wanneer?

Jullie hebben elkaars telefoonnummer en/of e-mailadres. Ongetwijfeld vragen jullie je nu af wie eerst contact opneemt. Gelukkig valt deze ongemakkelijke situatie perfect te vermijden!

 • Be a man en neem de telefoon vast. Ook al heb je een geëmancipeerde dame voor je, er is niets mis met het klassieke model dat de man uitnodigt voor de eerste date!
 • Als je binnen de 5 minuten nadat je de matchmail hebt ontvangen al onmiddellijk contact opneemt, dan kan je wel ietwat ongeduldig of wanhopig overkomen. Laat haar ook even bekomen van het succesvolle resultaat en geef haar ook even tijd om een vreugdedansje te placeren. Het beste tijdstip om contact op te nemen is ongeveer 1 à 2 dagen nadat je je match mailtje ontvangen hebt. Wacht je langer, dan zal ze mogelijks beginnen twijfelen aan je interesse en enthousiasme. Stel dat je match ook andere matches heeft loop je bovendien het risico dat de ander je voor zal zijn.
 • Nadat je elkaar op een speeddate zag, probeer niet te vervallen in een mailrelatie. Die stap heb je hopelijk overgeslagen dankzij het speeddaten.
 • Wat ga je vertellen? Denk best vooraf al even na welke boodschap je precies wil overbrengen. Als je haar wil uitnodigen voor een eerste date, zorg er dan voor dat je meteen een concreet voorstel en een back-up plan klaar hebt liggen. Een gesprek dat beëindigd wordt met Dan horen we elkaar nog wel, is een absolute no go! Als je de hoorn neerlegt, wil je gewoon een concrete afspraak in je agenda hebben staan voor die eerste date!

Ideetjes voor de 1e date

Je hebt elkaar al eens live ontmoet tijdens de speeddate. De nare ervaring dat je date er helemaal niet uitziet zoals op de profielfoto van een online datingprofiel, wordt je dus gelukkig al bespaard. Je weet al ongeveer wie je op de eerste date mag verwachten en als je tijdens je speeddating gesprekje ook over elkaars hobby’s hebt gesproken, weet je ook al ongeveer wat die persoon graag zou doen als activiteit.

Bleek je gesprekspartner helemaal niet sportief aangelegd, dan is muurklimmen op de eerste date dus niet zo’n goed idee. Wat kan je dan wel organiseren?

Minder verstandige keuzes

 • Een avondje cinema is niet alleen ouderwets en weinig origineel, het is ook echt niet gemakkelijk om een gesprek te voeren dat het geluid van de film overstijgt om je date beter te leren kennen.
 • Danscafés en discotheken zijn ook te vermijden. Ook daar wordt het moeilijk om een conversatie te starten én je verliest je date er misschien wel aan de “concurrentie”. Er zijn nog heren op jacht vanavond…
 • Uit eten op restaurant geeft je wel de nodige tijd om een diepgaand gesprek te voeren, maar als je date toch niet zo interessant blijkt als je dacht, moet je wel nog 3 gangen uitzitten. En wie betaalt de rekening? Afspreken voor een gezellige lunch is mogelijks een beter idee. Het duurt minder lang en het is véél budgetvriendelijker.

 Tips voor een geslaagde eerste date

 • Kies een herkenbare en vertrouwde locatie uit. Lok je date niet naar een plek die ze niet kent en zeker niet als je afspraak ’s avonds doorgaat. Ze zal waarschijnlijk ook liefst zelf naar de locatie komen en liever niet door jou opgepikt worden aan haar voordeur tot ze je iets beter kent. Kies dus een plek uit:
  • dicht bij haar thuis
  • halfweg als jullie beiden iets verder uit elkaar wonen
  • vlakbij of in de speeddatelocatie waar jullie elkaar voor het eerst ontmoet hebben
  • een gekende of openbare plaats
 • Plan je een lange date, voorzie dan een mogelijkheid tot eten. Kies eerder voor lunch, dan voor een uitgebreid diner (dat is eerder voor een 2e of 3e date) of wees origineel en voorzie bijvoorbeeld een pick-nick in het park. Romantiek mét verrassingseffect verzekerd!
 • Wil je een activiteit voorzien?
  • Kies voor een activiteit die aansluit bij haar interesses. Kookt ze graag, dan is een creatieve kookworkshop (bv. pralines maken, cocktails shaken) nooit een verkeerde keuze.
  • Is ze sportief aangelegd, dan kan je bijvoorbeeld  een fiets of tandem huren om de stad te verkennen. Extreme sports of de hobby waar jij altijd in uitblinkt zijn misschien minder goede keuzes. Als jij altijd het sportieve spelletje wint, voelt zij zich misschien onhandig… En werk haar niet meteen in het zweet. Jij wil er op je best uitzien tijdens je eerste date? Zij ook!
  • Rijd jij met de moto en vond zij dat super? Nodig haar dan uit voor een ritje langs onze Vlaamse velden.
  • Is ze een cultuurliefhebber? Waarom trek je niet eens naar een tof museum? Klassieke kunst is misschien niet aan jullie besteed, maar een fotomuseum spreekt iedereen toch aan?
  • Gek van reizen? Ga op reis in eigen land en wandel eens door de straten van een Vlaamse stad die je niet kent. Begin bij de Dienst Toerisme, haal een stadsplan en ga op verkenning!
 • Zeg niet het is een verrassing wat we gaan doen, dan weet ze niet wat aan te  trekken om zich comfortabel te voelen.
 • Zorg voor een back-up plan. Hoor je tijdens het telefoongesprek al dat ze niet zo enthousiast is over je idee als je had gehoopt, stel dan meteen een alternatief voor!

Na de eerste date, volgt …

Hopelijk was de eerste date een echt succes. De leuke tijd die je beleefd hebt, nemen ze je  alleszins niet meer af, maar jij wil meer? Om de best mogelijke indruk na te laten en je kansen op een 2e, 3e en 500e date te vergroten, lees je best ook even dit:

 • Vergeet je date niet te bedanken voor de leuke tijd. Vraag echter niet meteen of ze nog eens met je wil afspreken. Dat vraag je best in een telefoontje enkele dagen later. Zij heeft zo de kans om eerst even over de voorbije date na te denken en in alle eerlijkheid te antwoorden vanuit haar veilige omgeving. Ook hier geldt de regel: dezelfde dag bellen, is te snel, een week wachten, is te laat!
 • Een kus op de wang is nooit verkeerd. Stevig zoenen op de eerste date kan echter een risico zijn. Je moet echt aanvoelen of zij daar voor open staat. Niet helemaal zeker, dan zoen je op de 2e date!

Niet vergeten!

Heb je via speeddating iemand leren kennen en er een toffe eerste date mee beleefd die smaakt naar meer? Vergeet dan zeker niet om even een berichtje te sturen naar SmartVibes. Jouw ervaringen zijn een duwtje in de rug voor andere singles in hun zoektocht naar de ware liefde!

Andere artikels in deze categorie