10 tips voor goede indruk op een eerste date

Om het beste van jouw eerste date te maken, is het belangrijk je goed voor te bereiden, afstand te bewaren en geen verwachtingen te scheppen.

1. Schenk aandacht aan je persoonlijke hygiëne.

Tijdens je eerste date wil je je aandacht op je potentiële partner leggen, niet op naar zweet ruikende okselvijvers of een slechte adem.

Kies ruim van tevoren je kleding uit, spring onder de douche, poets je tanden en spuit een lekker luchtje. Neem hiervoor de tijd en begin op tijd om stress te vermijden.

2. Kom op tijd.

Een eerste date is voor beide daters spannend. Maak een goede indruk door op tijd te komen.

Te laat komen, kan de indruk geven dat jij je date niet interessant genoeg vindt om op tijd te vertrekken.

Als je op neutraal terrein afgesproken heb, dan is tien minuten te vroeg prima. Als je bij de ander thuis hebt afgesproken, probeer dan precies op tijd te komen of hooguit vijf minuten eerder. Je date verwacht je en zal normaal gezien tegen het afgesproken tijdstip zeker klaar zijn.

Als je date je thuis komt oppikken en jullie samen naar een leuke bar rijden, laat hem dan niet bij je binnen. Als hij aanbelt, kun je direct met hem meegaan zonder dat hij bij jou de living hoeft komen te inspecteren.

3. Blijf jezelf.

Het heeft geen zin om geforceerd grappig te doen of jezelf anders voor te doen dan je bent.

4. Breek het ijs.

In het begin zullen zowel jij als je date naar een gespreksonderwerp zoeken. Dit kan gekunsteld overkomen maar hoeft niet zo te zijn.

Probeer het ijs te breken door je date galant gedrag te vertonen of een complimentje te geven.

Krijg je zelf een compliment, neem dat dan in dank aan en maak desnoods een welgemeende opmerking terug.

Een gesprek over een neutraal onderwerp geeft jullie allebei de kans om vast wat aan elkaar te wennen.

5. Stel vragen en luister.

Jouw doel van de date is vooral na te gaan of de ander interessant genoeg is voor een tweede afspraakje.

Het is daarom belangrijk dat je iets over je date te weet komt.

Misschien stelde je date een vraag en ben jij de ganse tijd aan het woord geweest. Het is leuk als je zelf eens in de belangstelling staat maar zelf krijg je daardoor wel te weinig input over wie de persoon tegenover jou eigenlijk is.

Probeer gemeenschappelijke interesses te vinden en haak daar op in.

Als je vragen stelt, luister dan ook naar de antwoorden. Probeer de antwoorden in je op te slaan, zodat je er later weer op terug kunt komen. Zo laat je zien dat je échte interesse toont.

Bovendien kan het helpen om het gesprek van oppervlakkige zaken als de hobby of het weer naar wat meer persoonlijke onderwerpen te brengen.

6. Verwacht niets, zelfs geen tweede drankje.

Neem gewoon afscheid, doe dat op dezelfde manier als je elkaar begroet hebt, met een hand of met drie zoenen, net wat je gewend bent, en ga gewoon naar huis.

Laat je niet verleiden tot beloftes om elkaar opnieuw te ontmoeten, te bellen of te mailen, zelfs al heb je van je date signalen gekregen dat hij je opnieuw wil ontmoeten en dit gevoel wederzijds is.

Reken er evenmin op dat je date je een tweede drankje aanbiedt of je drankje betaalt. Probeer uit zijn gedrag niet af te leiden of hij je hierdoor meer of minder aantrekkelijk vindt.

Waarom is niets verwachten goed? Door alles even te laten bezinken, kun je de avond beter in zijn context plaatsen.

Misschien hebben jullie je op het moment zelf goed geamuseerd maar vind je achteraf dat het toch niet echt was wat je er van verwachte.

Of misschien klikte het in de eerste instantie wel helemaal en kom je door direct een nieuwe date voor te stellen opdringerig over.

7. Zet je gsm, iphone of blackberry uit.

Tijdens je date gaat al je aandacht naar hem. Niets is zo storend als iemand die tijdens een afspraak zijn gsm opneemt en een hele uitleg begint te doen.

Welke indruk krijg jij als iemand tijdens een date zijn mails begint te beantwoorden of sms’jes gaat sturen? Hoe belangrijk ben je dan?

Als je date jou niet op het eerste gesprek op de eerste plaats kan zetten, dan zal hij het nooit doen.

8. Hou het kort.

Als jullie samen iets gaan drinken, is 2 uur meer dan voldoende. Gaan jullie samen uitgebreid eten, dan is 4 uur het maximum.

Neem als vrouw zelf het initiatief om op te stappen. Het volstaat om te zeggen dat je naar huis moet en nog andere dingen moet afwerken of regelen. Ga hierop niet dieper in. Je maakt je date zo duidelijk dat je ook een eigen leven hebt en niet (wanhopig) op zoek naar een man bent.

9. Een vluchtig kusje op de wang volstaat.

Het klinkt zo oubollig maar het werkt. Geef je date na je eerste afspraakje nooit meer dan een vluchtige kus op de wang.

Tongzoen niet, zelfs al zou je het liefst van allemaal je date hartstochtelijk rond zijn nek vliegen en hem beginnen te kussen.

De achterliggende reden is dat je date je moet vertrouwen. Door hem geen tongkus te geven, weet hij dat jij ook andere mannen niet op een eerste afspraak kust en geef je hem iets om naar uit te kijken.

Om dezelfde reden nodig je je date zelf ook nooit mee uit naar huis.

10. Raak (nog) niet emotioneel betrokken.

Het was slechts een eerste date. Bekijk het luchtig. Begin nog niet te zweven over hoe mooi en goed hij is of hoe romantisch alles zou kunnen worden.

Andere artikels in deze categorie